PRESS RELEASE: Neelie Kroes en Willemijn Verloop versterken TheSocialMedwork

Last updated: 01 November 2019

PRESS RELEASE: Neelie Kroes en Willemijn Verloop versterken TheSocialMedwork

You can legally access new medicines, even if they are not approved in your country.

Learn more »

Neelie Kroes en Willemijn Verloop versterken TheSocialMedwork

3 oktober 2018

De snelgroeiende social enterprise TheSocialMedwork, die patiënten helpt toegang te krijgen tot de nieuwste geneesmiddelen uit het buitenland, bindt twee nieuwe commissarissen aan zich: Neelie Kroes en Willemijn Verloop.

Neelie Kroes, voormalig EU-commissaris, minister, en aanjager van StartupDelta: "De zorg industrie heeft de patiënten te veel uit het oog verloren. TheSocialMedwork lost een schijnbaar onopvallend probleem op, een probleem dat door de EU-Raad echter consequent werd onderkend: de onaanvaardbare vertragingen in beschikbaarheid van nieuwe innovatieve medicijnen."

Willemijn Verloop (oprichter en voormalig CEO van War Child) is nu een van de oprichters van Social Impact Ventures, het grootste Nederlandse durfkapitaalfonds gericht op maatschappelijke impact. Social Impact Ventures investeert groeikapitaal in TheSocialMedwork. "Ons fonds wil diegenen ondersteunen die hun idealisme in concrete resultaten om kunnen zetten. Sjaak en het team van TheSocialMedwork hebben de ambitie om de beste medicijnen voor iedereen bereikbaar en uiteindelijk betaalbaarder te maken. Zij kunnen potentieel een systeem-verandering in de farmaceutische sector teweeg brengen", zegt Verloop. Ook Verloop treedt toe tot TheSocialMedwork's nieuwe Raad van Commissarissen.

TheSocialMedwork is opgericht door Sjaak Vink in 2015. Het maakt de nieuwste goedgekeurde geneesmiddelen toegankelijk voor patiënten en artsen in landen waar deze geneesmiddelen (nog) niet beschikbaar zijn. Vink heeft de ambitie een mondiaal gezondheidsplatform te bouwen, waar geneesmiddelen door een betere marktwerking toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen. Patiënten toegang geven tot de nieuwste nog niet-beschikbare medicijnen is slechts de eerste stap.

"We zijn blij met zowel het groeikapitaal van Social Impact Ventures als het feit dat Neelie en Willemijn onze Raad van Commissarissen komen versterken. Wij hebben al patiënten en artsen in meer dan 70 landen kunnen helpen. Nu kunnen we nog meer patiënten en artsen helpen.” aldus Vink.

TheSocialMedwork had al startkapitaal aangetrokken van enkele Nederlandse social impact investeerders en enkele buitenlandse, waaronder de in Silicon Valley bekende gezondheidszorg investeerder-activiste Esther Dyson, voor in totaal € 2,5 mln. Social Impact Ventures tekent nu voor verder groeikapitaal van € 1,5 mln.

---

Over TheSocialMedwork

TheSocialMedwork is een online platform waar patiënten en artsen onlangs goedgekeurd geneesmiddelen kunnen vinden, die momenteel (nog) niet voor hen beschikbaar zijn, en die worden afgeleverd bij een apotheek of ziekenhuis in hun eigen land. Opgericht in 2015  heeft TheSocialMedwork inmiddels bijna 4.000 geneesmiddelen helpen leveren naar artsen en patiënten in meer dan 70 landen. Het platform vermeldt op dit moment al meer dan 60 van dit soort medicijnen op haar website. TheSocialMedwork streeft er naar om drie weken na goedkeuring door een gerenommeerde toezichthoudende instantie wereldwijd, zoals De EMA in Europa of de FDA in Amerika, zulke nieuw geregistreerde geneesmiddelen wereldwijd beschikbaar te maken. De focus ligt op het oplossen van de vertraging tussen eerste goedkeuring ergens in de wereld en wereldwijde beschikbaarheid, wat tot meer dan vijf jaar kan oplopen. Patiënten met progressieve ziekten kunnen vanzelfsprekend niet zo lang wachten. TheSocialMedwork helpt deze patiënten en hun behandelende artsen met het verkrijgen van toegang tot dergelijke nieuwe geneesmiddelen. Het team, bestaande uit onder meer apothekers, artsen, logistiek experts en juristen, levert dagelijks nieuw goedgekeurde geneesmiddelen over de hele wereld.

Als social impact startup zet de organisatie zich in om de beste opties voor iedereen toegankelijk te maken. Het platform werd opgericht toen Sjaak Vink en Jamie Heywood - oprichter en voorzitter van de grootste online patiënten gemeenschap ter wereld Patients Like Me - zowel vrienden als familieleden verloren vanwege een onzinnige reden: de ontoegankelijkheid van nieuwe geneesmiddelen; een probleem dat kan worden opgelost. Ze werden vergezeld door Bernard Muller, mede-oprichter van 's werelds grootste programma voor het verzamelen van genetische gegevens Project MinE, die zelf net de diagnose ALS had gekregen, en advocaat Katrin Schepp wiens vader stierf aan kanker.

De eerste investeerder in TheSocialMedwork was de in Silicon Valley veelgeprezen gezondheidszorg beleggings activist Esther Dyson. https://thesocialmedwork.com

Over Neelie Kroes

Neelie Kroes is momenteel Speciale adviseur van de Bank of America Merrill Lynch, lid van de Public Policy Advisory Board van Uber en bestuurslid van Salesforce.

Eerder was Neelie Kroes speciaal gezant voor startups in Nederland en gaf leiding aan het StartupDelta-initiatief dat het Nederlandse startup-ecosysteem stimuleert en het in de top 3 van concurrerende ecosystemen in Europa wil plaatsen. Daarvoor diende Neelie Kroes 11 jaar als EU-commissaris, de eerste termijn als EU-commissaris voor Mededingingsbeleid en de tweede termijn als commissaris, belast met de Digitale Agenda voor Europa. Haar laatste termijn was zij ook vicevoorzitter van de Europese Commissie. Voor de Europese Commissie was Neelie Kroes President van Nyenrode University van 1991 tot 2000, en diende zij in verschillende directies van het bedrijf, waaronder Lucent Technologies, Volvo en P & O Nedlloyd. Van 1982-1989 was zij minister van Verkeer en Waterstaat in Nederland. Ze is een internationale voorstander van de positie van vrouwen in de technologie-industrie en vrouwelijk ondernemerschap. Neelie Kroes wordt benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen van TheSocialMedwork.

Over Willemijn Verloop

Willemijn Verloop is een serial sociaal ondernemer en mede-oprichter en partner van Social Impact Ventures. Willemijn is een drijvende kracht achter de sociale ondernemingen beweging en heeft het nationale platform Social Enterprise NL opgericht. Voordat Willemijn de sociale ondernemingen beweging opzette, richtte zij de internationale hulporganisatie Warchild op, en zij was 15 jaar lang de directeur. Ze is (co-) auteur van verschillende boeken en artikelen en bekleedt posities over niet-uitvoerende bestuursorganen zoals WarChild en Tony's Chocolonely en treedt nu toe tot het bestuur van TheSocialMedwork.

Over Social Impact Ventures

Het Nederlandse investeringsfonds Social Impact Ventures (Social IV) investeert in snelgroeiende, ambitieuze social enterprises met een financieel gezond business model die een positieve en meetbare impact op mens en/of planeet hebben. Naast groeikapitaal biedt Social IV actieve venture assistance om de impact bedrijven te helpen verder succesvol te worden en impact te vergroten. www.socialimpactventures.nl